Kuchenne rewolucje mamy-grandy
14:14
Już kiedyś pisałam, że marna ze mnie kuchareczka, a moje umiejętności kulinarne wciąż są w fazie beta, jednak co jakiś czas próbuję wprowadzić do naszej kuchni coś czego do tej pory nie wrzucałam do naszych garnków... Tym razem padło na szparagi, które mają swój króciutki sezon tuż przed nami, a stają się coraz częściej obecne na naszych stołach
4 powody, dla których warto jeść szparagi:
"Wysoka zawartość potasu, niska podaż sodu w połączeniu z aktywnym aminokwasem asparaginąwpływają na moczopędne właściwości szparagów. Już w dawnych czasach wykorzystywano je w leczeniu problemów z obrzękami (artretyzm, reumatyzm), a także łagodzeniu objawów napięcia przedmiesiączkowego.
Dzięki zawartości kwasu foliowego szparagi są idealnym składnikiem diety kobiet starających się o zajście w ciążę. Nieodpowiednie spożycie kwasu foliowego przed ciążą i we wczesnym jej okresie może spowodować wystąpienie wad wrodzonych, w tym wad cewy nerwowej, takich jak rozszczep kręgosłupa. Pomimo szerokiej dostępności kwasu foliowego w żywności, niedobory tego składnika są jednymi z najczęściej występujących na świecie. Kwas foliowy chroni także przed starzeniem i pomaga w naprawie uszkodzonych komórek, jest również niezbędny do utrzymania w dobrej kondycji układu krążenia.
Szparagi zawierają duże ilości białka - glutationu , który odgrywa ważną rolę w zwalczaniu m. in. nowotworów i choroby Alzheimera. Badania wykazały, że szparagi mogą zawierać 70 mg glutationu na 100 g produktu. Wspominane białko składa się z trzech aminokwasów: cysteiny, kwasu glutaminowego i glicyny, które wiążą toksyny. Spożycie szparagów powoduje wzrost poziomu glutationu w organizmie i pomaga wątrobie w usuwaniu toksyn, dzięki czemu proces gojenia i odnowy staje się bardziej efektywny. Co ciekawe, naukowcy z Institute for Cancer Prevention udowodnili, że odpowiednie stężenie glutationu, jest skutecznym sposobem wzmocnienia systemów obrony organizmu i zapobiegania rozwoju komórek nowotworowych.
Szparagi zawierają inulinę – węglowodan niezbędny do wzrostu dobroczynnych dla naszego organizmu bakterii, zapewnia też prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego."
źródło: http://gotowanie.onet.pl/sztuka-kulinarna,643/4-powody-dla-ktorych-warto-jesc-szparagi,34568.html
Zaliczyłam dwa podejścia:
Nr. 1 Makaron ze szparagami i szynką parmieńską wg. przepisu. Jakub się zakochał, oznajmił, że od teraz będzie jadł tylko szparagi, aż sam zacznie wyglądać jak szparag - uwierzcie, długa droga przed nim. ;)
Podejście nr dwa okazało się równie dobre, dość lekkie i idealne na wiosnę.
Na specjalne zamówienie od Kinderki.eu, przepis:
Zapiekany omlet ze szparagami
Składniki
:• 6 szparagów (mogą być białe i zielone)
• 4 jajka
• 2 łyżki śmietanki kremowej 30% lub 18%
• 1 łyżka tartego parmezanu.
• 1 łyżka posiekanych ziół i natki pietruszki, bazylia, tymianek.
• sól i pieprz
• masło
Dodatkowo :
* wydrążone, czarne oliwki,
* szynka parmeńska / szwarcwaldzka
* kawałki mozzarelli
* parmezan można zastąpić po prostu Grana Padano.
- Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe twarde końce. Pokroić na około 3 - 4 cm kawałki lub plastry.
- Zblanszować.
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
- Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć na nim gotowe szparagi oraz oddatki.
- Do miski wbić jajka, dodać śmietankę, ser, zioła, doprawić solą i pieprzem, zmiksować .
- Wlać do naczynia z warzywami i dodatkami, posypać serem.
- Wstawić do piekarnika i piec przez około 15-17 minut.
przepis podstawowy tu -> kwestia smaku
A wy znacie i polecacie jakieś niezłe przepisy ze szapragami w tle? :)
20 komentarze
Jej.Wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńSpróbuję.
Aj ! już mam smaka !!!:)
OdpowiedzUsuńhttp://swiatamelki.blogspot.com/
Jezus Maria! Zlituj się, bom głodna i się uśliniłam.
OdpowiedzUsuńNie zapomnij wytrzeć monitora :p
Usuńłooo zapomniałam przesłać ci przepisy na szparagi... ;./ omlet wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNo czekam i czekam...:D
UsuńWygląda pysznie mimo, że za omletem nie przepadam, ale szparagi uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńO-mat-ko ! Ja uwielbiam omlety pod każdą postacią ! ;)
Usuńoo mniami, robie w sobotę :D
OdpowiedzUsuńSmacznego !
UsuńDobrze, że mam swoje szpargały w lodówce i nei muszę cierpieć z głodu ;)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńŁooo matko zaszalałaś Czy ty wiesz, która to jest godzina - ludzie po nocach po blogach chodzą ;)
OdpowiedzUsuńheheh tylko Ty po nocach chodzisz po blogach :p
UsuńWOW musze sprobowac!!!!!
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia i rewelacyjne danie! muszę zrobić :))))))))))
OdpowiedzUsuńDziękuję, zdjęcia tak naprawdę z doskoku, bo nie byłam fotograficznie przygotowana na ten post, tylko pstryknęłam kilka zdjęć na dowód, że coś tam wyszło spod moich rąk :D
Usuńo jezuniu wygląda przepysznie !:) fotki obłędne
OdpowiedzUsuńDzięki !;)
UsuńTaka zdrowa pizza :) do tego te świeże szparagi - na pewno smakuje jeszcze lepiej niż wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję, że jesteś