Najprostsze kokosanki świata - bez glutenu, bez laktozy, bez jajek.

10:38

W weekend miało miejsce wesele mojej najbliższej przyjaciółki z dzieciństwa. Ponieważ jest ona na diecie bezglutenowej, bez laktozy i bez jajek - stanęło przede mną( jeszcze na jej wieczorze panieńskim) trudne zadanie  - w przydziale dostałam upieczenie słodkości.

Naszukałam się trochę,  bo połączenie, a raczej wyłączenie - podstawowych składników kojarzonych ze słodkościami  - to nie małe wyzwanie. Aż znalazłam. Banalne w wykonaniu, zachęcające i spełniające trzy powyższe warunki i składające się z trzech składników !
Nic tylko robić - co wam polecam, bo za oknem taka szaruga, że tylko słodkościami się pocieszać zostaje.


Składniki:
- Ugotowana  kasza jaglana  2 szklanki
- Wiórki kokosowe               200 gram
- Cukier / ksylitol                  1/2 szklanki

Opcjonalnie mleko roślinne do gotowania kaszy - w proporcji 1 -2,5.

 

Wykonanie:
Ugotowaną kaszę jaglaną połączyć z wiórkami kokosowymi, cukrem i wszystko razem zblendować. Uformować ciastka ( Dobrze się lepią, gdy wszystko przestygnie.), piec w piekarniku 180 s.C ok. 45 minut - aż będą lekko rumiane.
To wszystko.


Jeść z umiarem... Albo i nie.  ;)
















Oryginalny przepis znalazłam u VEGANBANDA  - testowałam już kilka z ich przepisów i dla miłośników zdrowego i smacznego jedzenia - polecam !






You Might Also Like

0 komentarze

Dziękuję, że jesteś <3