Kuchnia no'1 . / Ciasteczka Owsiane

15:07

Moja przygoda z kuchnią nie mam wieloletniego podłoża, nie ma ckliwej historii  - gotowała moja prababcia, babcia, matka , od nich wszystkiego się nauczyłam.
Niestety - nie nauczyłam się niczego (w kwestii kuchennej) od mojej mamy, a tym bardziej idąc w dalej w pokolenia.
Wszystko co robię jest wypadkową studenckich eksperymentów oraz ładnych i smakowitych obrazków w google itp.
Także chwytam się tego co najłatwiejsze,  szybkie, tanie - ale przy tym smakowite !

Na prośbę - przepis, który funkcjonuje w naszej kuchni już jakiś czas, więc nie jestem w stanie podać jego źródła, ale dodałam do niego kilka modyfikacji i  w takiej formię chcę go wam przedstawić:

Do dzieła więc!




 Ciasteczka Owsiane:

Składniki:

60 g masła.
80 g cukru trzcinowego ( w oryginale było 125 g białego cukru)
1 jajko
60 g mąki pszennej
szczypta soli ( o, zapomniałam dzisiaj o soli...)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cukru z wanilią.
170 g płatków owsianych


 Opcjonalnie:
rodzynki, wiórki kokosowe, kakao. Ja dodaję dwie łyżki dowolnego musli.


 Jak to się robi:
1. W dużym naczyniu ucieramy pokrojone w kostkę masło z cukrem (do uzyskania jednolitej masy).
2. Do masy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól ( sic!). Mieszamy.
3. Dosypujemy płatki owsiane i całą resztę. Dokładnie łączymy składniki.
4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy masę, formujemy dowolne kształty.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, pieczemy 15 minut.


Czas przygotowania: max. 30 min.

 Smacznego!













Jedno z nich wylądowało w herbacie...


You Might Also Like

28 komentarze

  1. Magda26 września 2013 15:35

    Ja uwielbiam owsiane cistka. I Hanka chyba ma to po mnie. Owsiankę serwowałam jej jak była naprawdę tycia i nadal wcina, aż jej się uszy trzęsą. A ciastka robimy podobne tylko z sodką zamiast proszku i ze zwykłym cukrem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ala z Krainy Czarów26 września 2013 15:39

    W sobotę robię!!!!
    Mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. miniman life26 września 2013 15:41

    Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. miniman life26 września 2013 15:53

    o mama-granda, ale mi zrobiłaś smaka:) podkradam przepis i robię je dziś :) mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    • mama-granda26 września 2013 16:32

      Choć raz ja mogłam się odwdzięczyć za masę waszych przepisów !

      Usuń
    • miniman life26 września 2013 20:22

      zrobiłam, nie zjadłam- ja je pochłonęłam takie dobre były- następnym razem zrobię z kawałkami czekolady :) jeszcze raz dzięki :)

      Usuń
    Odpowiedz
  5. lili26 września 2013 16:29

    kilka razy robiłam podobne ciasteczka, ale jak dla mn ie są za twarde

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    • mama-granda26 września 2013 16:31

      Może za długo były trzymane w piekarniku? :) Nam wychodzą kruche - wyciągam jak są jeszcze trochę miękkie, bo po ostygnięciu twardnieją. :)

      Usuń
    Odpowiedz
  6. Hally (Raczek)26 września 2013 16:37

    Mmmmm..palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anna S.26 września 2013 16:50

    dziękuję Ci za przepis i inspiracje :) Jutro kupie płatków owsianych i w weekend działamy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. lucy - and in between26 września 2013 16:52

    Cudnie wyglądają - tak domowo i eko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    • mama-granda27 września 2013 08:43

      100% dom. :)

      Usuń
    Odpowiedz
  9. Blueeny26 września 2013 17:10

    Fajne ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  10. Marta Pater26 września 2013 20:41

    Super pomysł ;)
    Zrobię na wtorkowe spotkanie w przedszkolu ;)) Oczywiście najpierw jutro lub w sobotę wypróbują ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    • mama-granda27 września 2013 08:43

      Dla dzieci można z kawałkami czekolady !:) Choć moja Lea zajada się zwykłymi!

      Usuń
    Odpowiedz
  11. juSia BabyBoom26 września 2013 22:38

    Ja też bardzo lubię ciasteczka ryżowe, z kleiku ryżowego ,pieką się błyskawicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wiola Galla26 września 2013 22:49

    Wyglądają apetycznie, chyba trzeba będzie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    • mama-granda27 września 2013 08:43

      Uwaga, uzależniają!

      Usuń
    Odpowiedz
  13. Anonimowy26 września 2013 22:53

    robimy takie same ale dodaje jeszcze kakao i polecam są megaaaa :)
    Blankowa Matka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    • mama-granda27 września 2013 08:42

      Za kako też wypróbowane ! :)

      Usuń
    Odpowiedz
  14. Patuhall27 września 2013 00:12

    No ładnie, jest po 24 a Ty mnie kulinarnie rozpalasz...
    Jak tylko wrócę do domu to sobie tak popachnę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    • mama-granda27 września 2013 08:42

      Hmmm nie jedz po północy ! Albo jedz ! Niech Ci pójdzie w ten chudy tyłek, cobym się głupia przy Tobie na Matkach w Sieci nie czuła! ;)

      Usuń
    Odpowiedz
  15. Agnieszka Maja27 września 2013 10:18

    Oj narobiłaś smaka :)
    Teraz będę musiała upiec takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Katarzyna Kubiczek28 września 2013 09:29

    Wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. LilyLife28 września 2013 16:01

    Muszę zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. chcechcechce-to29 września 2013 22:29

    Oho coś czuję, że jutro po domu ciasteczek będzie się rozchodzić mąż pewnie padnie z wrażenia a to wszystko dzięki Tobie:) Jeżeli posmakują jeszcze mojemu kurduplowi to będę pokłony wdzięczności Ci składać:) Pozdrawiam jesiennie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Karina30 września 2013 13:27

    ja kocham owsiane ciasteczka 'white plate'. a sól w niektórych ciastach musi być, to jak kopniak w d... solą w oku, a jednak powera daje, nie jest jej przecie tak dużo;-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Dziecinna rewolucja3 października 2013 14:46

    Kurcze super wygląda:D Jutro u mnie!! Z solą;p a co;p
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Dziękuję, że jesteś